La Confraternita dei Greci di Venezia e il suo archivio : un modello condiviso di organizzazione della memoria documentaria

Part of : Θησαυρίσματα ; Vol.31, 2001, pages 379-403

Issue:
Pages:
379-403
Author:
Abstract:
Το αρχείο της Scuola di messer San Nicolò e della Chiesa di San Giorgio dei Greci που φυλάσσεται στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, πηγή πολυάριθμων μελετών οι όποιες αφορούν όψεις της ιστορίας της ελληνικής Κοινότητας αλλά και τεκμήριο της κοινωνικής και πολιτισμικής αφομοίωσης της nazione greca, είναι το αντικείμενο της παρούσας μελέτης. Εξετάζονται η δομή, η σταδιακή διαμόρφωση και διάρθρωσή του σε επιμέρους σειρές και οι διαδοχικές και πολλαπλές ταξινομήσεις του κυρίως μέσα από τα ευρετήρια της κινητής περιουσίας της Αδελφότ ητας.Ο πρωταρχικός πυρήνας τού αρχείου αποτελείται από τα έγγραφα-προϊόντα του διοικητικού μηχανισμού της Κοινότητας, τα όποια σε τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχονταν από τις βενετικές αρχές. Γύρω του διαρθρώθηκαν το «αρχείο» της εκκλησίας του άγιου Γεωργίου με τα ληξιαρχικά βιβλία και τα έγγραφα της γραμματείας των μητροπολιτών Φιλαδέλφειας αλλά και τα ιδιωτικά «αρχεία» εμπόρων και επαγγελματιών.Μελετώντας την τυπολογία των εγγράφων και τις μεθόδους συντήρησής τους έγινε φανερό ότι το αρχείο της ελληνικής Αδελφότητας παρουσιάζει ομ ιότητες όχι μόνο συγκρινόμενο με τα σύγχρονά του αρχεία των άλλων nazione που κατοικούσαν στη Βενετία, αλλά κυρίως με εκείνα των Scuole di devozione και ειδικότερα με εκείνα των Scuole grandi της Γαληνοτάτης. Η αφομοίωση που διαπιστώνεται όσον άφορα στο αρχείο αυτό καθ’ εαυτό άλλα και στον τρόπο εσωτερικής οργάνωσης της ελληνικής Κοινότητας, ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας των Ελλήνων να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό της Βενετίας, υιοθετώντας το παράδειγμα των βενετικών συσσωματώσεων και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα χώρο όπου ελεύθερα θα ασκούσαν το θ ήσκευμά τους.
Subject:
Subject (LC):
Notes:
Περιέχει παράρτημα και σημειώσεις, Il presente saggio costituisce una rielaborazione ampliata dell’intervento tenuto in lingua greca al XIV Simposio di Storia e Arte dal titolo “Έλληνες και Βενετοί. Από την προσέγγιση στην αφομοίωση” ("Greeks and Venetians. From approach to assimilation”), svoltosi a Malvasia dal 7 al 9 luglio 2001. La sollecitazione allo studio delle carte della confraternita sotto il profilo prevalentemente archivistico ci è pervenuta dalla direttrice dell’Istituto Ellenico di Studi Bizantini e Postbizantini di Venezia, Ghryssa A. Maltezou, cui siamo grate per la stimolante occasione di ricerca. Despina Vlassi, bibliotecaria dell’Istituto, è stata prodiga di competenti consigli.