Τροφή και ταυτότητα : η περίπτωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης

Part of : Εθνολογία : περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας ; Vol.10, No.1-2, 2002, pages 81-98

Issue:
Pages:
81-98
Parallel Title:
Food and identity : the case of the Jews in Thessaloniki
Author:
Abstract:
Η παρούσα μελέτη αφορά τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, εξετάζεται πώς η μαγειρική των Θεσσαλονικιών Εβραίων αποτελεί πόλο αυτοπροσδιορισμού και ετεροπροσδιορισμού, με άλλα λόγια αφορμή πολιτισμικής ένταξης και διαφοροποίησης από τους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης. Η τροφή και η επεξεργασία της - η μαγειρική - χρησιμοποιούνται ως μέσα έκφρασης του εβραϊκού πληθυσμού και της ιδιαίτερης ταυτότητάς του. Καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία αυτή διαδραματίζει η επαναληπτική χρήση της παράδοσης μέσα στην οικογένεια. Κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων οι Θεσσαλονικείς Εβραίοι «καταναλώνουν» το παρόν και το παρελθόν τους με τη βοήθεια λειτουργιών όπως είναι η μνήμη και η νοσταλγία.
Subject:
Subject (LC):
Notes:
Περιέχει βιβλιογραφία